Ontdek de charme van Dorpsboerderij Nieuwkoop, dé plek voor levend erfgoed en gezelligheid!

Liefde is… een nieuw begin??

De laatste tijd is er weer veel activiteit rond het ooievaarsnest op de boerderij. Soms ligt er zelfs één in het nest, en ze klepperen wat af. Het lijkt wel een concert! Er wordt flink gestempeld, een duidelijke indicatie dat onze Friese vriend weer aanwezig is. Het is zeker dat hij de eigenaar is van het nest, want we hebben zijn ringnummer kunnen controleren. Helaas draagt het vrouwtje geen ring, dus zekerheid over haar identiteit hebben we niet. Toch vermoeden we dat het dezelfde partner is van vorig jaar.

Samen in het nest

Recent zagen we ze beide nog op het nest, waarschijnlijk brengen ze hier de nacht door. Hun gedrag doet ons denken aan een tweede lente: ze wippen en stempelen en klepperen er lustig op los. Zou er misschien kans zijn op een nieuw legsel? Het blijft natuurlijk gissen, maar de hoop is er altijd.

 

Kans op een tweede legsel?

Volgens informatie op websites zoals Visdief.nl kan het gebeuren dat als het nest al snel na het leggen van de eieren verloren gaat door slecht weer, het vrouwtje een tweede legsel produceert. Het broeden duurt ongeveer een maand, dus we zullen het goed in de gaten houden. Maar let op, volgens Vogelbescherming Nederland komt een ’tweede leg’ normaal nooit voor bij ooievaars. Ze moeten met één legsel succes hebben – er is geen herkansing.

Genieten van de ooievaars

De ooievaars op onze boerderij zijn een bijzonder gezicht en brengen veel leven en vreugde met zich mee. We hebben geen zekerheid over hun toekomstplannen, maar we kunnen blijven hopen dat we binnenkort kleintjes mogen verwelkomen. Voor nu genieten we van hun aanwezigheid en de bijzondere geluiden die ze maken.

Blijf op de hoogte

Bedankt voor het lezen en blijf onze blog volgen voor meer updates over onze dieren en het leven op de boerderij. Vergeet niet een kijkje te nemen op de informatieve websites zoals Visdief.nl en Vogelbescherming.nl voor meer informatie over deze prachtige vogels.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*