Ontdek de charme van Dorpsboerderij Nieuwkoop, dé plek voor levend erfgoed en gezelligheid!

Zijdehoenders

Naam:

Zijdehoen of Wugu-ji (Gallus gallus domesticus Brisson)

Grootte:

20-25 centimeter

Dieet:

Een mix van kippenvoer, granen, zaden, groenten, fruit en af en toe wat insecten

Levensverwachting:

5 – 10 jaar

 

Leefgebied:

Diverse leefgebieden, zoals achtertuinen, boerderijen en stedelijke omgevingen, zolang ze voldoende ruimte hebben om te scharrelen en een veilig kippenhok hebben

Fluweelzachte diva's van de kippenwereld

Zijdehoenders zijn absoluut unieke en bijzondere kippenrassen die je hart kunnen stelen. Maak kennis met onze drie charmante Zijdehoenders: Brownie, de bruine knuffelaar die met haar warme bruine tint gezelligheid uitstraalt. Crème de la Crème, onze parelwitte dame steelt de show met haar elegante witte veren en Silver, de mysterieuze grijsaard. Ze zijn misschien wat schuchterder dan hun pluizige buren, de baardkuifhoenders, maar zodra je ze oppakt, genieten ze met volle teugen van een zachte aai over hun prachtige verenkleed.

Ze brengen een vleugje klasse en charme met zich mee en maken ons hok compleet. Met hun unieke persoonlijkheden zorgen ze voor een mooie balans tussen verlegenheid en genegenheid.

Hier zijn een paar leuke weetjes over zijdehoenders:
  • Zijdehoenders staan bekend om hun prachtige uiterlijk en opvallende kenmerken. Hun verenkleed is zijdezacht en pluizig, wat hen een buitengewoon charmante uitstraling geeft. Ze hebben ook kenmerkende kuiven bovenop hun hoofd, wat hen een grappig en eigenzinnig voorkomen geeft.

  • Deze kippen hebben een kalme en zachtaardige persoonlijkheid. Ze zijn erg vriendelijk en kunnen zelfs tam worden als ze regelmatig worden gehanteerd. Ze zijn geweldige metgezellen en kunnen ook goed overweg met andere kippen en huisdieren.

  • Wat hun eieren betreft, leggen zijdehoenders niet de grootste eieren in vergelijking met andere kippenrassen, maar ze worden gewaardeerd om hun unieke tinten. Ze leggen eieren in verschillende kleuren, variërend van wit en crème tot lichtbruin en blauwgroen.

  • Zijdehoenders hebben speciale kenmerken die hen onderscheiden van andere kippen. Ze hebben bijvoorbeeld vijf tenen aan elke poot, terwijl de meeste kippen er vier hebben. Ook hebben ze donkere, bijna zwarte huid en botten, wat hen een bijzonder uiterlijk geeft.

  • Naast hun opvallende uiterlijk, staan zijdehoenders ook bekend om hun broedvaardigheden. Ze zijn geweldige broeders en zorgen goed voor hun kuikens. Door hun kalme karakter en zorgzaamheid worden zijdehoenders vaak gebruikt als pleegmoeders voor kuikens van andere kippenrassen.

  • Met de juiste verzorging en leefomstandigheden kunnen zijdehoenders een levensverwachting hebben van 5 tot 10 jaar. Het is belangrijk om ze te voorzien van een veilig en ruim kippenhok, goed voer en voldoende water. Regelmatige gezondheidscontroles en een goede hygiëne helpen ook om ze gezond en gelukkig te houden.

In het kort, zijdehoenders zijn schattige en bijzondere kippenrassen die je tuin of boerderij kunnen verfraaien met hun unieke uiterlijk en zachtaardige persoonlijkheid. Ze zijn niet alleen plezierig om naar te kijken, maar kunnen ook een geweldige aanvulling zijn op je pluimveefamilie.

Hoeveel op de boerderij?

3 zijdehoenders

Hoe heten ze?

Brownie, Silver en Crème de la crème

Mannetjes en vrouwtjes?

Alledrie zijn vrouwtjes

Klik hier en steun ons

Wil je ons helpen met een financiële bijdrage of als vrijwilliger?

Onze zijdehoenders