Ontdek de charme van Dorpsboerderij Nieuwkoop, dé plek voor levend erfgoed en gezelligheid!

Naam:

Kwartel (Coturnix coturnix)

Grootte:

15 tot 20

Dieet:

Zaden, granen, insecten, kleine ongewervelden en soms ook groenten en fruit

Levensverwachting:

2 tot 5 jaar

Leefgebied:

Oorspronkelijk over de gehele wereld, waaronder graslanden, akkers, savannes en heidegebieden

Kwispelende pluizenbollen

Onderin het parkietenverblijf fladderen vijf Europese kwartels rond. Ze leggen hun eieren in schutkleuren, waardoor een zoektocht soms een uitdaging kan zijn. Hoewel ze niet kunnen vliegen, kunnen ze bij angst verrassend hoog opspringen.

Kwartels zijn kleine vogels die wereldwijd voorkomen en bekend staan om hun sierlijke uiterlijk en karakteristieke roep.

Hier zijn enkele interessante feiten over kwartels:
  • Kwartels behoren tot de familie van fazantachtigen en er zijn veel verschillende soorten kwartels over de hele wereld. Ze hebben een compact lichaam, korte poten en een snavel die geschikt is voor hun dieet.
  • Ze hebben een gevarieerd dieet dat voornamelijk bestaat uit zaden, granen, insecten, bladeren en kleine ongewervelde dieren. Kwartels zijn opportunistische eters en kunnen zich aanpassen aan verschillende voedselbronnen in hun omgeving.
  • Kwartels zijn meestal bodembewoners en ze hebben de neiging om te rennen in plaats van te vliegen. Ze hebben goed ontwikkelde poten en kunnen snel rennen om zich te verstoppen of te ontsnappen aan roofdieren.
  • Veel soorten kwartels hebben opvallende verenkleedpatronen, zoals strepen, vlekken of schubben. Deze patronen bieden camouflage en bescherming in hun natuurlijke omgeving.
  • Kwartels staan bekend om hun kenmerkende roep, die vaak een repeterend patroon heeft en een belangrijk onderdeel is van hun communicatie. Het geluid dat ze maken kan variëren van fluiten tot tokkelen, afhankelijk van de soort en de situatie.
  • Deze vogels zijn in trek bij vogelliefhebbers vanwege hun mooie uiterlijk en relatief gemakkelijke verzorging. Ze kunnen worden gehouden in volières of ruime kooien met voldoende ruimte om te bewegen.
  • Sommige kwartelsoorten, zoals de Japanse kwartel, worden ook gehouden voor hun eieren en vlees. Ze hebben kleine eieren in vergelijking met kippen, maar ze zijn geliefd om hun smaak.
Kwartels zijn fascinerende vogels met unieke eigenschappen en prachtige verenkleedpatronen. Of het nu gaat om hun sierlijke uiterlijk, hun kenmerkende roep of hun rol in de voedselproductie, kwartels zijn interessante dieren die bewondering en waardering verdienen.

Hoeveel op de boerderij?

5 kwartelende kwartels

Hoe heten ze?

Kom langs en help ons met het verzinnen van namen!

Mannetjes en vrouwtjes?

Alleen vrouwtjes

Klik hier en steun ons

Wil je ons helpen met een financiële bijdrage of als vrijwilliger?

Onze kwartels