Ontdek de charme van Dorpsboerderij Nieuwkoop, dé plek voor levend erfgoed en gezelligheid!

Konijnen

Naam:

Konijn (Oryctolagus cuniculus)

Grootte:

20 tot 40 centimeter

Dieet:

Hooi, verse groenten, een kleine hoeveelheid fruit en speciaal konijnenvoer

Levensverwachting:

8 tot 12 jaar

 

Leefgebied:

Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Azië

Huppelende vriendinnetjes

Konijnen zijn schattige en pluizige dieren die geliefd zijn als huisdieren en in de natuur.

Ontmoet onze Hollandse zusjes! Deze zes vrolijke dames van het oude-Hollandse ras hebben de luxe om zowel binnen als buiten lekker te kunnen rennen en graven naar hartenlust.

Deze bende bestaat uit één zwart-witte, drie bruin-witte en twee grijs-witte exemplaren. Ze hebben stuk voor stuk een eigen karakter, maar hebben één ding gemeen: hun liefde voor eten! Ze laten zich graag verwennen met een aai, maar het allerliefste struinen ze vrij rond in hun binnen- en buitenverblijf, dat met elkaar verbonden is door een ondergronds gangetje.

Hier zijn nog enkele interessante feiten over konijnen:

  • Ze behoren tot de familie van de haasachtigen en zijn bekend om hun zachte vacht, lange oren en pluizige staartjes. En komen voor in verschillende kleuren en patronen, afhankelijk van het ras.

  • Konijnen zijn herbivoren en voeden zich hoofdzakelijk met gras, hooi, bladeren, groenten en soms fruit. Ze hebben een continue groeiende tanden en moeten daarom constant kauwen om hun tanden op een gezonde lengte te houden.

  • Ze zijn bekend om hun vermogen om zich snel voort te planten. Een vrouwtjeskonijn, een voedster genoemd, kan meerdere nesten per jaar krijgen, met elk 4-12 jongen, die kitjes worden genoemd.

  • Ook hebben ze een goed gezichtsvermogen en kunnen 360 graden om zich heen kijken zonder hun hoofd te draaien. Ze hebben ook sterke achterpoten waarmee ze hoog kunnen springen en snel kunnen rennen om te ontsnappen aan roofdieren.

  • Konijnen zijn nieuwsgierige en speelse dieren. Ze kunnen leren om met speeltjes te spelen en genieten van interactie met hun verzorgers. Ze kunnen ook bepaalde commando’s leren en zindelijkheidstraining onder de knie krijgen.

  • Naast het feit dat ze populaire huisdieren zijn, spelen konijnen ook een rol in de natuurlijke ecosystemen. Ze helpen bij het verspreiden van zaden door het eten van planten en verspreiden de zaden vervolgens via hun uitwerpselen.

  • Er zijn veel verschillende konijnenrassen, variërend in grootte, vachttype en kleurpatronen. Van de kleine dwergkonijnen tot de grote Vlaamse reuzen, er is een konijnenras voor ieders smaak en voorkeur.

  • Het is belangrijk om konijnen een ruime en veilige leefomgeving te bieden, inclusief een hok met voldoende bewegingsruimte en een afgesloten ren waar ze kunnen grazen en verkennen.

Het zijn lieflijke en interessante dieren die zowel in huis als in de natuur worden gewaardeerd. Met hun schattige uiterlijk, speelse gedrag en belangrijke rol in ecosystemen, brengen ze vreugde en betekenis in ons leven.

Hoeveel op de boerderij?

6 Hollanders

Hoe heten ze?

Ze hebben nog geen naam. Kom je langs om ze een naam te geven?

Mannetjes en vrouwtjes?

6 vrouwtjes allemaal zusjes

Klik hier en steun ons

Wil je ons helpen met een financiële bijdrage of als vrijwilliger?

Onze konijnen