Ontdek de charme van Dorpsboerderij Nieuwkoop, dé plek voor levend erfgoed en gezelligheid!

Elegantparkieten

Naam:

Elegantparkiet (Neophema elegans)

Grootte:​

25 – 27 centimeter

Dieet

Speciale Neophema-mengeling voer, Groenvoer en trosgierst met mate.

Levensverwachting

10 tot 15 jaar

Leefgebied:

Australië

Natuurlijke elegantie

De Elegantparkiet, een charmante vogel van ongeveer 26 cm groot, is afkomstig uit Australië. Je kunt ze zonder problemen samen met andere vogels houden. Ze zijn vriendelijk en kunnen goed overweg met hun gevederde vrienden. De mannetjes zijn te herkennen aan hun zwarte slagpennen, terwijl de vrouwtjes grijze of bruine slagpennen hebben. Een opvallend kenmerk is de blauwe voorhoofdsband die bij de mannetjes doorloopt tot achter het oog.

Deze vogels zijn uitstekende vliegers en hebben ruimte nodig om te kunnen vliegen. Ze zijn niet erg actief overdag, maar ’s ochtends en ’s avonds zie je ze veel bewegen in de volière of op zoek naar voedsel op de grond. Elegantparkieten zijn rustige vogels die zachtjes fluiten en geen overmatig lawaai maken. Ze zijn ook geen slopers, waardoor een volière van hout zonder extra bescherming volstaat. Planten laten ze meestal met rust.

Om ze gezond te houden, geef je ze voornamelijk grof parkietenvoer, aangevuld met een speciale Neophema-mengeling. Groenvoer zoals andijvie en jonge spinazie zijn goed voor hen, maar geef het met mate om darmproblemen te voorkomen. Af en toe trosgierst als lekkernij wordt gewaardeerd. Grit, sepia en vers water moeten altijd beschikbaar zijn.

Kortom, Elegantparkieten zijn prachtige en sociale vogels die niet veel eisen stellen en goed samengaan met andere vogels in een volière.

Hoeveel op de boerderij?

2 Elegantparkieten

Hoe heten ze?

Bezoek ze op de boerderij en laat het ons weten!

Mannetjes en vrouwtjes?

Een mannetje en vrouwtje

Klik hier en steun ons

Wil je ons helpen met een financiële bijdrage of als vrijwilliger?

Onze elegantparkieten