Ontdek de charme van Dorpsboerderij Nieuwkoop, dé plek voor levend erfgoed en gezelligheid!

Dwerggeiten

Naam:

Dwerggeit (Capra aegagrus hircus)

Schofthoogte:

50-60 centimeter

Dieet:

Gras, hooi, bladeren en een beperkte hoeveelheid geitenvoer

Levensverwachting:

5 tot 8 jaar

10-15 jaar

Leefgebied:

Boerderijen, landelijke gebieden en zelfs stedelijke omgevingen

Een wereld vol schattigheid en avontuur!

Op de gezellige dorpsboerderij van Nieuwkoop is altijd wel wat te beleven. Maar als je goed kijkt, dan ontmoet je de ware sterren van de show: Roos en haar schitterende gezinnetje.

Roos, met haar zachte witte vacht en lieve bruine vlekjes, is al een flinke tijd een vertrouwd gezicht hier. Ze kent de boerderij als haar eigen hoefjes. Maar Roos is niet alleen, oh nee! Ze is de trotse moeder van drie prachtige geitjes.
 
Daisy, Roos’ dochter, is een ondeugende meid met bruine vlekjes en twee schattige witte pootjes. Ze is dikke vriendjes met Ventje, die op dezelfde dag als zij is geboren. Daisy is een echte knuffelkont, altijd in voor een knuffelsessie.
 
Fleur, nog een dochter van Roos, is wit met een prachtig lichtbruin hoofd met een mooie tekening en een mooie zwarte vlek op haar snuit. Ze heeft kleine oorlelletjes en is dol op spelen, vooral met haar broertje BZN. Ze zijn de dansende acrobaten van de boerderij.
 
BZN, zoon van Roos, heeft een knappe zwarte kop met bruine wenkbrauwen en een grote witte bles. BZN en Fleur zijn de enige geitjes met lelletjes. Samen met Fleur houdt hij de boerderij in beweging. BZN is een echte freerunner.
 
Dan hebben we nog Lily, een geit met een abrikooskleurige vacht en een charmante, kromme hoorn. Ze is de moeder van twee ondeugende donderstenen: Ventje en Lotus.
 
Ventje, zoon van Lily, donkerbruin van kleur (zwart geboren), witte ringetjes om zijn oren. Ventje had een lastige start bij zijn geboorte. Hij kreeg sondevoeding en later flesvoeding, tot Lily hem zelf kon voeden. Hierdoor is hij erg mak en komt graag een knuffel halen 
 
Lotus, dochter van Lily, jongste van alle geitjes op de dorpsboerderij. Lotus is lichtbruin met een donkere bles, net als Ventje witte oorringetjes en witte vlekjes boven haar neus. Lotus hangt erg aan haar mama en daardoor vindt ze mensen ook wat spannend. Hoewel ze mensen een beetje spannend vindt, laat ze zich wel verleiden door lekkernijen. Met haar geitenvriendjes kan ze heerlijk rondrennen en springen, acrobaatje van ons.
 

Dwerggeiten zijn schattige en levendige kleine geiten die populair zijn vanwege hun compacte formaat en vriendelijke karakter. Hier zijn enkele interessante feiten over dwerggeiten:

  • Ze zijn klein van formaat en worden gefokt om een maximale hoogte van ongeveer 50-60 centimeter te bereiken. Ze hebben een speels en nieuwsgierig karakter, waardoor ze geliefd zijn als huisdieren.

  • Ze hebben verschillende kleurpatronen en vachttypes, zoals effen, gevlekt, gestreept of zelfs bont. Elk individu is uniek in zijn uiterlijk.

  • Het zijn herbivoren en hun dieet bestaat voornamelijk uit gras, hooi, bladeren en een beperkte hoeveelheid geitenvoer. Het is belangrijk om hun voeding in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.

  • Deze geiten zijn intelligente dieren en kunnen gemakkelijk worden getraind. Ze kunnen basiscommando’s leren en genieten van interactie met hun verzorgers.

  • Het zijn sociale dieren en hebben behoefte aan gezelschap. Het is ideaal om ze in paren of kleine groepen te houden, zodat ze kunnen communiceren en spelen met hun soortgenoten.

  • Ze hebben een relatief lange levensverwachting en kunnen gemiddeld 10-15 jaar oud worden. Met goede verzorging en een gezonde leefomgeving kunnen ze een gelukkig en actief leven leiden.

  • Dwerggeiten zijn ook te vinden op kinderboerderijen en educatieve instellingen, waar ze kinderen en volwassenen kunnen laten kennismaken met het plezier van het omgaan met dieren.

Dit zijn fascinerende en charmante dieren die een speciale plaats in ons hart veroveren. Of ze nu gehouden worden als huisdieren, op kinderboerderijen of als metgezellen, ze brengen vreugde en levendigheid in ons leven.

Hoeveel op de boerderij?

7 dwerggeitjes

Hoe heten ze?

Roos, Daisy, Fleur, Lotus & Lily en de bokjes Ventje en BZN

Mannetjes en vrouwtjes?

5 geitjes (vrouwtjes) en 2 gecastreerde bokjes (mannetje)

Klik hier en steun ons

Wil je ons helpen met een financiële bijdrage of als vrijwilliger?

Onze dwerggeiten